Papir naš svagdašnji

Papir naš svagdašnji

14.05.2020.

Gotovo svakodnevno koristimo papir. Papir se u nama poznatom obliku koristi već 2000 godina, a pojavio se u Kini. Pored mnogih drugih današnjih sredstava komunikacije, papir je i dalje najučinkovitiji. Papir je sirovina koja se najviše reciklira pa se tako na europskom kontinentu reciklira preko 70% papira, odnosno preko dvije tone svake sekunde.

Papir je baziran na obnovljivom i prirodnom materijalu - drvu. Racionalnom proizvodnjom papira i obnavljanjem šuma apsorbira se više ugljik-dioksida iz atmosfere, a pri tome se stara stabla korištena za proizvodnju papira zamjenjuju mladim stablima.

Papire dijelimo prema: upotrijebljenim sirovinama, kvaliteti, gramaturi, površini papira, završnoj obradi, namjeni i području upotrebe.

Na papiru nastaju ideje, osnivaju se tvrtke, potpisuju se ugovori, na papiru se obrazuje, za papir se radi…

 

Zašto je važna vrsta papira?

Kako bismo dobili kvalitetne tiskane materijale vrlo je važno odabrati odgovarajući papir, jer biste s pogrešnim izborom mogli od promotivnih materijala dobiti kontraefekt.

 

Za što sve koristimo papir?

Papir koristimo zaista u svim segmentima života, a evo samo nekih od načina na koje koristimo papir u svakodnevnom životu:

  • Novac 
  • Knjige, novine, časopisi
  • Umjetnička djela
  • Pisanje dnevnika ili bilježaka (rokovnik)
  • Pisma, razglednice, pošiljke
  • Ambalaža većine proizvoda
  • Proizvodi za čišćenje
  • Građevinski materijali

 

Vrste papira - izgled i tip 

 

Bond papir – izdržljiviji je od prosječnog lista papira. Uglavnom se sastoji od celulozne pulpe, umjesto od manje kvalitetne drvene pulpe. Koristi se za izradu koverti, službenih obrazaca i pisama.

Sjajni papir – najčešće se koristi za letke i brošure, zbog svog visokog sjaja. 

Mat papir – obložen mat površinom kako bi se izbjegao odsjaj. Koristi se za letke i kataloge, ali i za službene obrasce. 

Reciklirani papir – pravi se od recikliranih papirnih proizvoda. Najčešće se primenjuje za veću dokumentaciju, memorandume i obrasce, ali i ukoliko želite umanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Papir sa svilenim premazom – između mat i sjajnog papira. Gladak je na dodir, ali bez sjaja. Njegova primjena je jako široka, a najčešće se koristi za časopise, knjige i kataloge.

Nepremazni papir – nezaštićeni papir bez premaza. Koristi se za većinu uredskih printera. Pošto nije premazan, može se koristiti i za printanje i za ručno pisanje, tako da je idealan za formulare ili memorandume.

Papir s vodenim žigom – daje osjećaj luksuza i visoke kvalitete. Najčešće se koristi u smislu sigurnosti za važne dokumente, certifikate ili diplome.

Samoljepljivi papir – bezdrvni, mat, nepremazni, gladak bijeli papir. Koristi se za sve vrste etiketa i naljepnica, cijene, deklaracije, naljepnice za poštanske pošiljke i slično.

 

Za bilo koji posao vrlo je važno da vodite računa o vrsti papira. Najbolje da izbor papira povjerite stručnoj osobi.

Mi za tisak svih vrsta promo materijala koristimo papire dva najveća europska dobavljača pa kod nas možete naći doista široku ponudu papira i ljubaznih savjeta.